Om veilig te genieten op de fiets in het peloton werken we sinds 2014 met wegkapiteins. Per rit zijn er bij voorkeur twee wegkapiteins of minimaal één wegkapitein aanwezig. Zij spreken onderling af wie eindverantwoordelijk is en aanspreekpunt voor de groep.

De wegkapitein is de gastheer/vrouw voor nieuwe leden. Hij/zij zorgt ervoor dat nieuwe leden of toekomstige leden die meerijden vooraf geinformeerd zijn over de regels in het peloton.

Zij geven bij de start van de rit duidelijk aan waar de groep staat en wanneer zij vertrekt. Zij beslissen of de groep gesplitst wordt (bij meer dan 16 personen). Tijdens de rit kijken ze of iedereen het tempo aankan en anticiperen daarop. Ook kunnen zij leden adviseren of het profiel van de groep bij je past of dat je beter in een ander profiel (sneller, langzamer) kan meefietsen.

De wegkapitein herken je aan de band om zijn/haar bovenarm  met vermelding ‘wegkapitein’. Een fluitje voor het waarschuwen van een onveilige situatie en een EHBO setje voor kleine valpartijen.

 

 

Ga naar boven