Sporten in een veilige omgeving

WSV de Zwaluwen heeft vele verschillende leden: mannen, vrouwen, jongens en meisjes. Met en zonder beperking. Voor al deze mensen wil de vereniging een veilige omgeving bieden. We hebben daar afspraken over gemaakt. We hebben omgangsregels en met trainers en begeleiders hebben we een individuele gedragscode afgesproken. Van deze vragen we ook een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Voor het geval er toch situaties voordoen die we niet willen, hebben we twee vertrouwenscontactpersonen.

Vertrouwenscontactpersonen

Een vertrouwenscontactpersoon is het aanspreekpunt binnen onze sportvereniging bij klachten over ongewenst gedrag door bestuurders, leden, trainers of andere vrijwilligers.

Dit gedrag betreft enerzijds seksueel ongewenst gedrag zoals aanrakingen, ongepaste uitspraken, ongewenste intimiteiten tot zelfs aanranding en verkrachting. Anderzijds ook gedragingen als pesten, kleineren, niet in de groep opnemen etc.

De taak van de vertrouwenscontactpersoon is een klacht te inventariseren met de klager en daarna samen te besluiten hoe hier mee verder te gaan. Bij betrekkelijk lichte incidenten zullen de vertrouwenscontactpersonen dat zelf proberen op te lossen, bij twijfel en bij ernstige vergrijpen zullen de vertrouwenscontactpersonen helpen om contact te leggen met het NOC/NSF, die hier een speciale afdeling voor heeft. In het geval van strafbare feiten wordt de politie ingeschakeld.

Uit preventie oogpunt dienen personen, die in risicofuncties binnen de vereniging functioneren, een VOG (verklaring over het gedrag) aan te vragen. Hiervoor wordt door het bestuur een formulier aan de betrokken personen verstrekt. Dit betreft voorlopig de vertrouwenscontactpersonen zelf, bestuursleden, trainers en enkele andere vrijwilligers. Dit is geen kwestie van wantrouwen, maar hoort bij het streven om incidenten te voorkomen.

Vertrouwenscontactpersonen van WSV de Zwaluwen

De vertrouwenscontactpersonen van de Zwaluwen zijn Wouter Kiela en Ingrid Driessen.

 

Mijn naam is Wouter Kiela, woonachtig in Diepenveen. Ik ben al bijna 40 jaar lid van De Zwaluwen.

’s Zomers rijd ik graag op de racefiets en in de winter op de ATB.

In het verleden ben ik als penningmeester actief geweest binnen het bestuur.

Sinds begin 2013 ben ik gepensioneerd onderwijzer en geniet nu erg van mijn vrije leven.

Mijn naam is Ingrid Driessen, sinds 2016 ben ik vertrouwenscontactpersoon bij de Zwaluwen.

Ik ben de moeder van Aline en Kristian en vrouw van Marco. Zij fietsen en trainen bij WSV de Zwaluwen.

Ik ben zelf geen lid van WSV de Zwaluwen.

 

Een vertrouwenscontactpersoon is het eerste aanspreekpunt voor iedereen binnen de Zwaluwen die te maken heeft met ongewenst gedrag, zoals (seksuele) intimidatie, pesten of discriminatie en daarover wil praten.

Wij zijn er voor de sporters, ouders, trainers en voor het bestuur.

Als je je niet veilig voelt tijdens het sporten, kun je contact opnemen met één van ons zodat we een afspraak kunnen maken om erover te pratenen kunnen wij je mogelijkheden geven waar je met je klacht of probleem naar toe kunt gaan. Wij kunnen jouw probleem niet oplossen, maar we kunnen je wel doorverwijzen.

Als vertrouwenscontactpersoon zijn wij onafhankelijk en oordelen wij niet over wat jij ons vertelt. Wij luisteren naar je verhaal.

Wij hebben bij de vrijwilligers centrale Deventer, de training ‘In veilige handen’ gevolgd.

Je kunt ons per mail of telefonisch bereiken, zodat we een afspraak kunnen plannen.

Wouter Kiela Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-42350103

Ingrid Driessen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-29903447

 

Klik hier voor de gedragscode

Klik hier voor de omgangsvormen

 

 

 

 

 
 
Ga naar boven