Er waren eens… wat mannen die vlak na de oorlog (1948) hun ontspanning zochten op de fiets. Lekker beuken langs de IJssel tegen de wind in, de kop leeg maken. Ze besloten een wielervereniging op te richten: De Zwaluwen. In de loop der jaren sloten zich steeds meer fietsers aan. Wedstrijdsporters die niets mooier vonden dan elkaar op de pijnbank leggen. Maar ook toerfietsers wie/die het veel meer om de gezelligheid was te doen. Het bestond allemaal vrolijk naast elkaar. Leden konden zelf kiezen of ze zich wilden aansluiten bij de KNWU (wedstrijdsport) of NTFU (toerfietsen).

Tot 1981. In dat jaar bedacht de KNWU de regel dat clubs die bij hen waren aangesloten alleen leden mochten hebben die ook bij de KNWU waren aangesloten. In de meeste steden en dorpen leidde dat tot een volledige scheiding der wegen van de toerfietsers en de wedstrijdsporters. In Deventer niet. Hier werd besloten tot de oprichting van een omnivereniging: twee zusterclubs met dezelfde naam gericht op andere disciplines.

Tot 2017 waren we nog altijd die omnivereniging. Er was een toerfietsafdeling en een raceafdeling die beide zelfstandig waen, maar nauw samenwerkten. Een voorbeeld van die samenwerking is de Gentlemen’s Race, een gezamenlijke wedstrijd, waarbij een wedstrijdrijder wordt gekoppeld aan een toerfietser voor een koppeltijdrit. De duo’s worden zo samengesteld dat iedereen een kans maakt om te winnen. Dus een sneller lid van de raceafdeling met een langzamer lid van de toer of precies andersom. Het duo dat samen het snelst is wint de race. Het grappige is: vaak is dat het duo dat het best samenwerkt.

De samenwerking tussen de beide verenigingen werd de laatste jaren steeds hechter. Zo hecht, dat besloten is tot een fusie in 2017.
Logisch ook, want wat heeft een wielrenner uit Deventer nu te maken met dat onderscheid? Zo zijn er leden van de toervereniging die op woensdagavond meerijden met de wedstrijden. En er zijn leden van de racevereniging die een rustige duurtraining meerijden met de toerclub.

Hoe oud onze vereniging is? Wij hanteren 1948 als oprichtingsjaar. We hopen er nog lang te zijn voor fietsend Deventer.
 

Ga naar boven